Blog bouwtekening-verbouwen
Wil je weten of het bouwen van je dakkapel vergunningsvrij is? Welke informatie vind u hier?
1. De afmetingen voor vergunningsvrij bouwen. 2. Op welke gevel komt de dakkapel? 3. Welke vorm heeft de dakkapel? 4. Betreft het Monumentale of beschermd dorps- of stadsbeeld 5. Waar moet je nog meer rekening mee houden 6. Schoonmaaktips 7. Onderhoudsvrijbouwen 8. Alternatief dakkapel |
Zoals bovenstaande afbeelding duidelijk weergeeft.
- De onderkant van de dakkapel moet tussen de 0,5m en 1,0m uit vanaf de goot zijn.
- De maximale hoogte van de dakkapel mag 1,75m zijn. (let op! Er zijn gemeenten die nog een maximale hoogte van 1,5m1 hanteren.
- De bovenkant van de dakkapel moet minimaal 0,5m onder de nok komen.
- Aan beide zijkanten moet minimaal 0,5m breedte overhouden tot de erfgrens of zijkant dak.
- Komt de dakkapel aan de achterkant van de woning, dan is deze vergunningsvrij als de dakkapel voldoet aan de afmetingen van punt 1.
- Komt de dakkapel aan de zijkant van de woning, dan is de vraag of de zijkant grens aan het openbaar groen of openbare weg. Grenst deze er niet aan, dan is deze vergunningsvrij als de dakkapel voldoet aan de afmetingen van punt 1. Grenst deze er wel aan het openbaar groen of openbare weg, dan is er vergunning nodig.
- Komt de dakkapel aan de voorzijde van de woning, dan is er altijd vergunning nodig.
- Wil je in aanmerking komen voor vergunningsvrij, dan moet de dakkapel een plat dak hebben. In alle andere gevallen is er vergunning nodig.
- Bij een monumentale of beschermd dorps- of stadsbeeld is er altijd een vergunning nodig.
- Ga je een dakkapel aan de voorkant van de woning bouwen, vraag dan bij de gemeente na hoe breed deze mag worden. Gemeenten houden hier verschillende percentages voor. Deze variëren vaak tussen de 40% tot 70%. Ook kan het uitmaken waar de woning in de gemeente staat. Zo kan er een verschil zijn tussen het centrum en een buitenwijk. Veel gemeente zijn opgedeeld in delen. Voor elk deel is er een apart bestemmingsplan. Deze zijn bij alle gemeente op te vragen.
- Elke dakkapel moet voldoen aan de gestelde eisen in het bouwbesluit. Denk hierbij o.a.:
- Isolatie waarde (RC)
- Daglicht toetreding. Voor verschillende ruimtes moet er een x percentage daglicht zijn.
- Ventilatiecapaciteit. Ook voor verschillende ruimtes moet er een minimale capaciteit ventilatie zijn.
- brandveiligheid. Materiaal keuze en detailleringen.
- Wanneer je een dakkapel bedenkt en deze onderverdeeld in ramen en panelen, denk dan goed na over het schoonmaken. Ga je dit van buitenaf doen of van binnenuit?
- De meeste mensen maken de ramen van binnenuit schoon. In dat geval pas je het liefst draaikiepramen toe. Plaats deze dan zo, dat je wel overal bij kan. Denk hier goed over na.
- Een ander voordeel van draaikiepramen is dat je meteen ventilatie mogelijkheden hebt.
- Wil je een dakkapel die weinig onderhoud nodig heeft, dan kies je voor kunststof en/of trespa. Het enige onderhoud hieraan is een jaarlijkse schoonmaakbeurt. Vind u hout mooier? Dan is er ook kunststof met een houtnerfstructuur.
- Een mogelijk oplossing is het toepassen van een VELUX dakkapel. Wel zal ook een VELUX dakkapel gecontroleerd moeten worden of deze van de gemeente mag worden toegepast.